TRODNEVNA DIJETA - Dijeta za brzo mršavljenje

Trodnevna dijeta je nastala krajem osamdesetih godina dvadesetog veka. Nazivali su je još i vojnička dijeta, dijeta Clevelandske klinike i mornarska dijeta. Označavala je trajanje od tri dana uz gubitak od 4 do 5 ili više kilograma u tom periodu. Treba naglasiti da nije tačno određena, te da različiti autori pod trodnevnom dijetom podrazumevaju različit plan ishrane. Većina varijanti ove dijete podrazumeva konzumiranje tunjevine i povrća, ali i sladoleda uz bar 5 čaša vode dnevno.

Plan ishrane za tri dana prilikom primene trodnevne dijete

Dan 1

Za prvi dan ove dijete predviđeni su sledeći obroci:

  • Doručak: jedno parče tost hleba, dve kafene kašičice putera od kikirikija, pola grejpfruta, kafa ili čaj
  • Ručak:  pola šoljice tunjevine, parče tost hleba, kafa ili čaj
  • Večera:   unos proteina u obliku bilo kog mesa - 100g, šoljica graška, manja jabuka, pola banane. Za večeru je predviđen i unos sladoleda i to u količini od pola šoljice sladoleda od vanile.

Dan 2

Za drugi dan ove dijete predviđeni su sledeći obroci:

  • Doručak: pola banane, kriška hleba, jedno jaje
  • Ručak:  pet slanih krekera, jedno tvrdo kuvano jaje, šoljica mladog sira ili jedna kriška tvrdog sira
  • Večera:   dve viršle, šoljica brokolija, pola šoljice šargarepe, pola banane i pola šoljice sladoleda od vanile.

Dan 3

Za treći dan ove dijete predviđeni su sledeći obroci:

  • Doručak: pet slanih krekera, parče tvrdog sira i manja jabuka
  • Ručak:  jedno parče tost hleba i tvrdo kuvano jaje
  • Večera:   šoljica tunjevine, pola banane, šoljica sladoleda od vanile.

Kao što je na početku već navedeno postoje različite varijante ove dijete. Pa tako u nekim varijantama se preporučuje narandža umesto grejp, ili mladi sir umesto tunjevine. Neke varijante predlažu oblinije obroke. Međutim, ono u čemu su sve varijante identične je da su zabranjene namirnice koje sadrže masnoću. U svim varijantama ove dijete se iskazuje da ukoliko se nastoji da se postignu željeni rezultati dijeta se mora sporovoditi tačno po pravilima bez odstupanja. Neke od varijanti ove dijete preporučuju ponavljanje trodnevne dijete nakon nekoliko dana uobičajene ishrane, te neki autori ističu da je dozvoljeno praviti pauzu samo dva dana, dok drugi savetuju da se dijeta ponavlja nakon četiri do pet dana.

Moguće opasnosti primenom trodnevne dijete

Ova dijeta dovodi da se kilogrami izgube zbog jako malog unosa kalorija. Sam način ishrane dovodi do ubrzanja metabolizma čime se vrši sagorevanje masti u organizmu, što za rezultat ima gubljenje viška kilograma. Potrebno je upozoriti da ovakav način ishrane u trodnevnoj dijeti ne spada u uravnoteženu ishranu, pa samim tim nije dobra po zdravlje. Kod većine varijanti trodnevne dijete unos kalorija se svodi na 1000 kalorija dnevno, ali i postoje one kod kojih se dozvoljeni unos svodi na samo 700 kalorija dnevno. Mora se naglasiti da ovakav način ishrane može dovesti do brojnih opasnosti. Organizmu je za normalno funkcionisanje potreban unos masnoća, ugljenih hidrata i belančevina, što ovom dijetom nije predviđeno, pa samim tim može dovesti do pojave kamena u žuči, problema sa krvnim sudovima, ali i jako malog procenta vitamina i minerala u telu. Povrh svega, odricanje od hrane i ograničeni unos može da dovede do toga da se po isteku trodnevne dijete pojavi prejedanje, čime se izgubljeni kilogrami jako brzo vrate. Iz tih razloga se savetuje da se pre pristupanja bilo kojoj dijeti izvrši konsultacija sa lekarima.

trodnevna dijeta


Preporucene dijete


UN dijetaDijeta meseceve mene


ODRICANJE ODGOVORNOSTI: Sadržaj sajta namenjen je informisanju i nije zamena za medicinski ili stručni savet. Internet sajt www.dijetazamene.com ne prihvata odgovornost za štete i propuste nastale primenom informacija iz tekstova.