KUPUS DIJETA

Kupus dijeta spada u jednu od brzih dijeta. Pedviđa brzi gubitak kilograma, odnosno, za nedelju dana garantuje gubitak od 4,5 do 5 kg. Ova dijeta postoji duže vreme i pojavljivale su se različite varijacije, ali je osnova ostala ista. Traje nedelju dana, osnova je supa od kupusa koja može da se konzumira bez ograničenja u količini, s tim da postoji plan i za unos ostalih namirnica koji se mora poštovati da bi se došlo do zadovoljavajućih rezultata. Ono na šta se mora naglasiti da nije pogodna za dužu primenu, jer ishrana koju podrazumeva ova dijeta ne uključuje unos svih potrebnih i esencijalnih žitarica, proteina i nutritijenata. Primena ove dijete se savetuje kao neka vrsta pred-dijete za dugoročni plan mršavljenja koji uključuje zdravu hranu i fizičku aktivnost.

Kao što je unapred navedeno, osnova ove dijete i glavno jelo je supa od kupusa, ali se podrazumeva i konzumiranje i drugih namirnica. Za pripremu ove supe potrebni su sledeći sastojci:

  1. jedna polovina glavice kupusa ili cela glavica ako je manja
  2. 300g pečuraka
  3. 3 šargarepe
  4. 2 zelene paprike
  5. 1 veza celera ili jedan veliki celer
  6. veza mladog luka, otprilike 6 glavica luka
  7. 12 časa vode
  8. začini po želji kao što su biber, peršun, so, kari i beli luk.

Priprema:

Iseckati luk i propržiti na vatri oko 5 minuta. Prethodno iseckane i očišćene paprike, šargarepe, celer , pečurke i kupus dodati u proprženi luk, dodati vodu i kuvati 2 sata na laganoj vatri. Nakon toga dodati začine.

Plan ishrane

Čitav plan dijete je podeljen po danima i za svaki dan je predviđen unos određenih namirnica. Važno je napomenuti da se pored navedenih namirnica svakog dana konzumira supa od kupusa, kao i voda.

Prvog dana dijete je predviđen samo unos voća zajedno sa supom od kupusa. Ne preporučuje se unos avokada, ananasa i banane. Od tečnosti je dozvoljen unos prirodnih sokova bez zaslađivača i čaja.

Drugog dana se unosi povrće, sveže ili kuvano. Savetuje se izbegavanje kukuruza, pasulja i graška. Od povrća pogodno je konzumirati repu, brokoli, zelenu salatu, kelj, blitvu. Za večeru je predviđen jedan krompir sa puterom.

Hrana koja se preporučuje narednog dana se svodi na kombinaciju prvog i drugog dana. Takođe se treba pridržavati izbegavanja banane, s tim da se u odnosu na drugi dan zabranjuje unos krompira koji je bio predviđen za večeru prethodnog dana.

Četvrti dan je rezervisan za bananu i mleko. Predviđena količina je osam banana dnevno i mleko bez ograničenja u količini. Kao zamena za mleko se može konzumirati nemasni jogurt.

Petog dana je predviđen unos do 500g govedine i najviše 6 paradajza. Kao zamena za govedinu se može unositi kuvana piletina,ali bez kožice.

Šestog dana je plan ishrane sličan petom danu, s tim da je dozvoljen unos svih vrsta povrća osim krompira i konzumiranje do 500g govedine ili piletine kao zamene.

Sedmog dana se previđa unos žitarice, odnosno pirinča. Prepouka je da se unosi smeđi pirinač uz povrće i voćni sokovi. Treba izbegavati krompir, a voćne sokove konzumirati bez šećera ili drugih zaslađivača.

Savetuje se da se nakon sedam dana držanja ove dijete napravi pauza od najmanje dve nedelje pre nego što se ponovo krene sa primenom, upravo zbog toga što se ne unose svi potrebni minerali i vitamini i unos kalorija je jako nizak, što može imati loše indikacije po ukupno zdravlje organizma. Kod većine dijeta je problem što je gubitak kilograma postepen i potreban je veoma veliki napor i odricanja kako bi se dostigli željeni rezultati i održala željena kilaža. S obzirom na to da u većini slučajeva rezultati nisu brzo vidljivi, veliki je procent onih koji od započete dijete odustaju. Kupus dijeta upravo omogućava da se za kratko vreme izgube kilogrami, čime se daje motivacija da se postignuta težina održava. Važno je napomenuti da zbog nedostatka unosa dovoljne količine proteina, ugljenih hidrata, esencijalnih masnih kiselina, kalcijuma, ali i vitamina i minerala, ova dijeta može dovesti do manjka energije, opadanja mišićne mase, te se može javiti umor i iscrpljenost čitavog organizma.

kupus dijeta


Preporucene dijete


Cimet dijetaPirinac dijeta


ODRICANJE ODGOVORNOSTI: Sadržaj sajta namenjen je informisanju i nije zamena za medicinski ili stručni savet. Internet sajt www.dijetazamene.com ne prihvata odgovornost za štete i propuste nastale primenom informacija iz tekstova.