ISHRANA PO KRVNIM GRUPAMA

Osnovni i bazični stav ove dijete je da su ishrana i unos hranljivih materija koje su potrebne za dobro funkcionisanje organizma povezani sa krvnim grupama. Naime, ova dijeta polazi od stanovišta da svaka krvna grupa- A, B, AB i 0 zahteva konzumiranje različitih namirnica potrebnih za održavanje vitalnosti i zdravlja organizma. Utvrđen je da spisak namirnica za svaku krvnu grupu koje su zaslužne za pojavu različitih psiho-fizičkih problema kao što su pojava osećaja letargije, manjak energije, povećanje telesne težine, ali i brojnih zdravstvenih problema.

Iako jako često izložena kritikama i osporavanju, mnoga naučna istraživanja su dokazala da je dijeta i ishrana po krvnim grupama imala veoma veliki uticaj na poboljšanje celikupnog zdravlja ogranizma. Ova dijeta je nastala na osnovu teorije o ishrani po krvnim grupama Pitera D'Adama. Naime, po ovoj teoriji ne postoji dijeta po krvnim grupama, već ishranu treba prilagoditi krvnim grupama onih koji je sprovode. D'Adam smatra da su nivoi želudačne kiseline i probavni enzimi povezani sa krvnim grupama, samim tim ljudi koji konzumiraju hranu koja godi njihovim krvnim grupama omogućavaju njihovim organizmima da efikasnije apsorbuju hranu, što će za rezultat imati gubitak težine.

Ishrana za krvnu grupu A

Osobe sa krvnom grupom A bi trebalo da baziraju svoju ishranu na namirnicama biljnog porekla i preporučuje se vegetarijanski način ishrane, usled postojanja niskog nivoa hlorovodonične kiseline u želucu koja je neophodna za varenje teških proteina koji su sadržani u mesu. Preporučuje se konzumiranje soje, pasulja, povrća, integralnih žitarica. Dokazano je da su ove osobe osetljive na gluten, te bi trebalo da redukuju unošenje namirnica sa glutenom, ali i pšenice i proizvode od nje, šećera i mlečnih proizvoda. Što se tiče mesa, savetuje se povremeno konzumiranje ribe.

Ishrana za krvnu grupu B

Osobe sa krvnom grupom B mogu unositi čitav spektar namirnica kako biljnog tako i životninjskog porekla. Savetuje se konzumiranje ovčetine, jagnjetine, divljači, mesa koza, ali i različitog zelenog povrća, jaja i mlečnih proizvoda. Ono što bi trebalo da se izbegava su unos piletine, pšenice i proizvoda od nje, kukuruza, sočiva, semenki, susama, heljde i paradajza.

Ishrana za krvnu grupu AB

Osobe sa krvnom grupom AB mogu imati veoma uravnoteženu ishranu. Preporučuje se unos ribe, morskih plodova, mlečnih proizvoda sa akcentom na jogurt i kefir, zeleno povrće. Savetuje se izbegavanje dimljenih i suhomesnatih proizvoda, a od tečnosti alkoholna pića i kofein.

Ishrana za krvnu grupu 0

Osobama sa krvnom grupom 0 preporučuje se ishrana bogata proteinima životinjskog porekla, kao što su govedina, svinjetina, piletina, ćuretina i riba. Savetuje se da se ove namirnice konzumiraju u kombinaciji sa voćem i povrćem i manjom količinom integralnih žitarica. Namirnice čiji bi unos trebalo da svedu na minimum su mlečni proizvodi, šećer, pšenica, alkoholna pića i kofein.

Dijeta za krvnu grupu A

Pre svega, osobe sa krvnom grupom A bi trebalo da baziraju svoju ishranu na namirnice biljnog porekla, odnosno da primenjuju vegetarijanski način ishrane, zbog osetljivih organa za varenje i manjka želudačne kiseline. Ovoj krvnoj grupi ne odgovaraju mlečni proizvodi, jer izazivaju insulinsku reakciju koja dovodi do usporavanja metabolizma, što sa druge strane ima rezultat povećanja telesne težine. Preporučuje se dosta mali unos masti, jedna kašika maslinovog ulja dnevno je dovoljna za ispravno funkcionisanje.

Treba uzeti u obzir da nije lako preći na vegetarijanski način ishrane, te se za one koji žele da prilagode ishranu svojoj krvnoj grupi preporučuje da u svojoj ishrani izvrše sledeće izmene:

 1. Zamena mesa ribom
 2. Zamena crvenog mesa pilećim
 3. Smanjiti unos mesnih prerađevina
 4. Plodove mora i morske namirnice pripremati na žaru - roštilju.

Prilikom izbora dijete savetuje se primena dijete sa jabukama ili kupus dijeta. Zbog samih sastojaka koje preporučuju ove dijete, doćiće do veoma zadovoljavajućih rezultata i gubitka kilograma.

Dijeta za krvnu grupu B

Osobama sa krvnom grupom B se preporučuje da ishranu baziraju na mleku i mlečnim proizvodima sa ograničenim unosom žitarica. Takođe se preporučuje unos mesa i namirnica životinjskog porekla. Poseduju takođe izuzetnu tolerantnciju organa za varenje. Ono što najviše utiče na povećanje telesne težine je unos i konzumiranje kukuruza, heljde, sočiva, pšenice, susama i kikirikija. Ukoliko se jave problemi sa viškom kilolgrama, osobama sa krvnom grupom B se preporučuje primena medicinske dijete i visokoproteinske dijete. S obzirom na to da pokazuju visoki stepen tolerancije na proteinske proizvode primena ovih dijeta će dovesti do najbržih ali i najefikasnijih rezultata prilikom gubljenja kilograma.

Preporučljive namirnice za osobe sa krvnom grupom B

 • Jagnjetinu, teletinu, zečetinu konzumirati 2-3 puta nedeljno
 • Plodove mora konzumirati 3-5 puta nedeljno
 • Jaja konzumirati 2-4 puta nedeljno
 • Mleko konzumirati 4-5 puta nedeljno
 • Mlečne proizvode kao što je sir konzumirati 3-5 puta nedeljno, a jogurt 2-4 puta nedeljno
 • Masti i ulja konzumirati 4-6 puta nedeljno po jednu supenu kašiku
 • Žitarice konzumirati 2-4 puta nedeljno
 • Hleb je preporučljiv u količini po jedna kriška na dan
 • Povrće kako sveže tako i kuvano konzumirati 3-5 puta nedeljno, od čega se preporučuje slatki krompir, paprika, peršun, pečurke, plavi patlidžan, šargarepa, karfiol, brokoli, prokelj, cvekla, kupus.
 • Voće unositi 3-4 puta nedeljno, pri čemu je preporučljivo konzumirati šljive, ananas, papaju, busnicu i banane.

Namirnice koje bi trebalo izbegavati su:

Svinjsko meso, indijski orah, kikiriki, susam, seme maka, bundeve i suncokreta, pasulj, avokado, masline, tikvice, proizvode od paradajza i soje, kokosav orah, a od začina pre svega kečap.

Dijeta za krvnu grupu AB

Osobe sa ovom krvnom grupom mogu da konzumiraju sve vrste namirnica i ukoliko se jave problemi u vezi sa telesnom težinom ovim osobama odgovara svaka dijeta. Pripadnicima ove krvne grupe se preporučuje unos namirnica sa visokim sadržajem proteina, odnosno namirnica životinjskog poreka. Takođe, preporučuje se unos mleka i mlečnih proizvoda. Pored toga, ni žitarice nemaju negativne efekte na ove osobe, osim kukuruza i heljde. Savetuje se unos velikih količina povrća i voća, a naročito ananas i sokove od ananasa.

Namirnice koje su preporučljive osobama AB krvne grupe

 • Crveno meso, jagnjetinu i zečetinu konzumirati 1-3 puta nedeljno
 • Plodove mora, tunjevinu, oslić, skušu, pastrmku, losos 3-5 puta nedeljno
 • Piletinu bez kožice i ćuretinu 0-2 puta nedeljno
 • Jaja konzumirati 3-4 puta nedeljno, ali svesti količinu na jedno jaje dnevno
 • Mleko konzumirati u količini od 200-250 ml, 3-6 puta nedeljno
 • Sir konzumirati 3-4 puta nedeljno, a jogurt 3-5 puta nedeljno
 • Kestenje, kikiriki, orahe, bademe i pistaće konzumirati 2-5 puta nedeljno
 • Žitarice, pirinač, ječam, pšenicu, proso, zob konzumirati 2-3 puta nedeljno
 • Testeninu konzumirati 3-4 puta nedeljno
 • Povrće, cveklu, brokoli, karfiol, krastavac, beli luk, kelj, peršun, slatki krompir, celer konzumirati 3-5 puta nedeljno
 • Voće konzumirati 3-4 puta nedeljno, preporučuju se bobice, trešnje, smokve, grožđe, grejpfrut, kivi, limun, ananas i šljive.

Dijeta za krvnu grupu 0

Pre svega ovoj krvnoj grupi odgovaraju sve vrste mesa i namirnice koje obiluju proteinima, dok unos uglejnih hidrata dovodi do povećanja telesne težine. Namirnice kao što su hleb, testenina, krompir, pirinač i slatkiši kod osoba 0 krvne grupe bi trebalo da budu svedene na mininalne količine, ako ne i potpuno isključene iz ishrane.

Kao što je unapred navedeno preporučuje se unos hrane bogate proteinima posebno plodovima mora, ali i ćuretine, piletine, konzumiranje crvenog mesa, i mesa divljači. Preporučuje se unos velike količine svežeg povrća, posebno brokoli, kelj, spanać, ali manje količine voća i voćnih sokova bez šećera.

Namirnice koje se preporučuju osobama krvne grupe 0

 • Testeninu, piletinu, jagnjetinu, ćuretinu, svinjske kremenadle konzumirati 4-6 puta nedeljno
 • Plodove mora i ribu konzumirati 3-5 puta nedeljno
 • Jaja konzumirati 3-4 puta nedeljno, količina ograničena na jedno jaje dnevno
 • Mlečne proizvode kao što je sir i to domaći, koziji, feta i maslac konzumirati do 3 puta nedeljno
 • Orahe i semenke 3-4 puta nedeljno.

Namirnice koje su manje pogodne osobama krvne grupe 0 su:

Pasulj, sočivo, grašak, ječam, heljda, proso, testenine napravljene sa ječmom i heljdom, brokoli, beli luk, ren, zelena salata, tikvice, crvene paprike, spanać, slatki krompir, blitva, repa, smokve, šljive, banane, borovnice, ananas, celer, a od začina pre svega majonez, senf i soja sos.