DIJETA ZA SKIDANJE SALA

Ova dijeta je pre svega usmerena na skidanje sala sa delova tela koji su najkritičniji kod žena. Tvorac ove dijete je En Luiz Džitlmen. Ona se je pre svega funkcionalnost jetre povezala sa pojavom naslaga na ovim delovima tela, te kao osnovni koncept ove dijete iznosi čišćene jetre. Jetra kao organ ima zadatak da vrši razlaganje masnoća, što je jedna od njegovih osnovnih funkcija. Pre svega moć razlaganja masnoća ovog organa opada upravo iz razloga što se u njemu talože mnoge štetne materije. Jedan od glavnih razloga lošeg funkcionisanja jetre su unos hrane koja sadrži štetne masnoće, ali i povišeno lučenje insulina, pojava različitih alergija, preterano konzumikranje lekova i alkohola. Kod ove dijete je značajno što će dovesti do gubitka viška kilograma, ali će uticati i na pravilno lučenje hormona, te će samim tim uticati na poboljšanje zdravlja čitavog organizma.

Primena ove dijete je predviđena u dva ciklusa. S tim da u prvom ciklusu dolazi do toljenja sala, a drugi ciklus se primenjuje samo ukoliko se nije došlo do zadovoljavajućih rezultata.

PLAN DIJETE

Prvi ciklus dijete za skidanje sala

Predviđeno trajanje ovog ciklusa je dve nedelje kada se vrši potpuna detoksikacija jetre tako što će se iz upotrebe isključiti sve namirnice koje štetno deluju na rad jetre. U namirnice koje nisu dozvoljene spadaju: šećer, veštački zaslađivači, masna hrana, hleb, žitarice, mlečni proizvodi, skrobno povrće, zobene pahuljice. Od tečnosti nije dozvoljen unos gaziranih napitaka, kofeina, alkohola, takođe nije dozvoljena primena preliva niti sirćeta. U namirnice koje se mogu konzumirati spadaju: piletina, ćuretina, junetina, riba, jaja, brokoli, kelj i ostala povrća bez skroba. Od napitaka se moze unositi sok od brusnice, dok je kod ulja jedina dozvoljena primena lanenog ulja.

Ovaj plan ishrane pre svega karakteriše nizak nivo kalorija koji se unosi. Tokom dve nedelje ovakve ishrane doćiće do gubitka viška kilograma,ali što je najvažnije topljenja sala sa kritičnih delova. Istraživanja su dokazala da su osobe koje su se pridržavale ovakve dijete za dve nedelje uspele smanje obim struka za 20 cm, ali i da je došlo do nestanka celulita.

Drugi ciklus dijete za skidanje sala

U drugi ciklus se kreće samo ukoliko rezultati posle prvog ciklusa nisu bili zadovoljavajući. Ovaj ciklus se primenjuje sve dok se ne dođe do željenje telesne težine. U ovom ciklusu plan ishrane nije toliko strog, ali se i dalje zabranjuje konzumiranje alkohola i šećera. Ono po čemu se razlikuje u odnosu na prvi ciklus je da je dozvoljeno konzumiranje mlečnih proizvoda, namirnica koje sadrže mali procenat ugljenih hidrata,ali i jedne do dve kriške hleba. Plan ishrane se bazira na tome da svaki obrok ima jednu namirnicu bogatu proteinima, da se kod konzumiranja voće i povrće ne unose zajedno i da se meso ne kombinuje sa mlečnim proizvodima.

Vežbanje

Autorka ove dijete preporučuje bavljenje fizičkim aktivnostima. Međutim, zbog niskokalorične hrane koja se unosi savetuje se da se ne primenjuju intenzivni treninzi, u suprotnom zbog neuravnoteženog odnosa unetih i kalorija koje se potroše tokom intenzivnog treninga može doći do usporavanja metabolizma. Preporučuje se da vežbanje traje 30 do 35 minuta, od toga je dovoljno da aktivan trening bude sveden na dvadesetak minuta.

Kao što je već pomenuto, ovakav plan ishrane poboljšava i ubrzava metabolizam, podiže raspoloženje i pruža energiju. Sama dijeta utiče na poboljšanje rada jetre, jer se u organizam unose esencijalne masne kiseline, zdravi ugljeni hidrati i proteini.

Preporuka plana ishrane za prvi ciklus primene ove dijete

Pre samog doručka popiti čašu tople vode sa ceđenim limunom.

Doručak: Kajgana sa dva jaja, lukom, spanaćem, zelenom paprikom i peršunom, sa jednom čašom soka od brusnice

Užina: Polovina grejpfruta

Ručak: 100 grama ribe sa limunom, salata od brokolija, krastavaca i zelene salate začinjena sa jednom kašičicom ulja od lana

Užina: Dve čase soka od brusnice

Užina: Jedna jabuka

Dvadeset minuta pre večere uzeti jednu čašu soka od brusnice

Večera: čorba od kelja, 100 grama piletine, salata od pečenih tikvica začinjenih sa jednom kašikom ulja od lana i karanfilićem

Obroke koncipirati tako da doručak bude do 9 sati, užina na svakih sat i po do dva sata, a večera najkasnije do 20 časova.

dijeta za skidanje sala


Preporucene dijete


Proteinska dijeta


proteinska dijeta

Dijeta sa krastavcima


dijeta sa krastavcima

ODRICANJE ODGOVORNOSTI: Sadržaj sajta namenjen je informisanju i nije zamena za medicinski ili stručni savet. Internet sajt www.dijetazamene.com ne prihvata odgovornost za štete i propuste nastale primenom informacija iz tekstova.