DIJETA SA LIMUNOM - jednostavan recept za gubitak težine

Dijeta sa limunom je dijeta za čišćenje organizma pomoću koje se gube kilogrami za vrlo kratak period od samo jedne nedelje. Limun je bogat i vitaminina i antioksidantima koji pomažu detoksikaciji organizma. Od velike je važnosti da u svaknodnevnu ishranu uključite i citrusno voće, poput limuna, kivija, grejpfruta i narandži.

Detoksikacija limunom je postala popularna nakon gostovanja Beyonce Knowles u Oprah-i kada je popularna pevačica izjavila da je oko 15 dana primenjivala detoksikaciju limunom koja je uključivala javorov sirup i ljutu papričicu. Ona je izgubila oko 10 kg za dve nedelje. Naomi Campbell primenjuje navedenu dijetu tri puta godišnje u cilju održavanje figure. Primenom ove dijete Jared Leto je izgubio 28 kg.

Iako je nedavno postala svetski popularna, dijeta limunom se primenjuje već 50 godina. Ovu dijetu je razvio Stanley Burroughs. Dijeta funkcioniše tako što čisti organizam od toksičnih materija, što rezultuje gubitkom kilograma. Razlog za tako brz gubitak kilograma je ozbiljno ograničenje kalorijskog unosa u kratkom periodu.

Mnogi ljudi koji žele da izgube kilograme u kratkom vremenskom roku mogu to i uspeti primenom ove dijete. Dijeta vam može pomoći da izgledate odlično za samo par nedelja.

Šta je detoksikacija napitkom od limuna?

To je dijeta koja se primenjuje deset dana, pri čemu se koriste samo limun, voda, javorov sirup i ljuta papričica. Ne sme se primenjivati dugo jer može da izazove dehidrataciju organizma. Ova kombinacija pomaže detoksikaciji organizma od toksina koji se talože u našem telu.

Kako napraviti magični napitak

Sastojci za detoksikaciju:

  • 2 kasike sveže isceđenog soka od limuna
  • 2 kašike javorovog sirupa (bez veštačkih zaslađivača)
  • 1/10 kašičice ljute papričice (u praškastom obliku)
  • 1 čaša vruće vode (pročišćene ili izvorske, nedestilovane)

Melasa i nektar od agave su odlična zamena ukoliko ne možete pronaći javorov sirup. Melasa i nektar od agave imaju nizak glikemijski indeks. Ukoliko ste u mogućnosti, pridržavajte se originalnog recepta.

Takođe, molimo vas da obratite pažnju da sirupi za palačinke nisu odgovarajuća zamena jer sadrže veštačke zalađivače i konzervanse.

Restrikcije u ishrani tokom detoksikacije limunom

Dijeta sa limunom: Šta mogu jesti?

Čvrsta hrana se ne preporučuje dok primenjujete dijetu sa limunom. Od velike je važnosti da se pridržavate isključivo tečne hrane da biste na adekvatan način izbacili toksine iz organizma i digestivnog trakta.

Dijeta sa limunom: Da li je voće opcija?

Jedina vrsta voća koju treba da konzimirate u toku dijete je limun. Limun se ne treba jesti ni u čvrstoj formi. Za održavanje efikasnosi detoksikacije, glavni fokus je ne dozvoliti unos čvrste hrane u digestivni trakt. To uključuje i pulpu i voćna vlakna.

Šta je još moguće piti u toku dijete?

Ova specifična dijeta dozvoljava i čaj od nane jer ne deluje inhibitorno na efikasnost detoksikacije. Čaj od nane ima neverovatna pročišćavajuća svojstva koja doprinose boljoj detoksikaciji. Nijedan drugi suplement ne treba konzumirati tokom ovog procesa, uključujući i kafu. Ovo je često najteži deo dijete. Važno je pridržavati se ovoga u cilju boljih rezultata. Dijeta je dizajnirana za detoksikaciju tela od toksina, a kafa sadrži dodatne osobine koje ne pomažu u ovome procesu.

Koje nuspojave možemo očekivati?

Tokom dijete normalno je osetiti izvestan umor. Ovo je prirodan odgovor organizma na osobađanje i izbacivanje toksina. Preporučujemo produžavanje vremena tuširanja jer to pomaže vašem telu u otklanjanju ulja i toksina koji se izbacuju preko kože.

Saveti:

  • Svež, organski limun je ključan, jer je poznat po tome da obezbeđuju više enzima za detoksikaciju tela. Najbolje ga je čuvati van hladnih mesta (uključujući frižider). Ukoliko je to nemoguće, pre upotrebe je najbolje unapred ih skloniti sa hladnog mesta.
  • Treba da pijete 6-12 čaša napitka od limuna svaki dan.
  • Konzumirajte limunadu ukoliko se javi osećaj gladi da biste sprečili potrebu za hranom.
  • Razmislite o dodatku prirodnog laksativa u cilju poboljšanja detoksikacije, npr. morske soli ili biljnog čaja.
  • Po završetku dijete postepeno unosite čvrstu hranu u cilju sprečavanja pojave mučnina.
dijeta sa limunom


Preporucene dijete


Citrus dijetaDukanova dijeta


ODRICANJE ODGOVORNOSTI: Sadržaj sajta namenjen je informisanju i nije zamena za medicinski ili stručni savet. Internet sajt www.dijetazamene.com ne prihvata odgovornost za štete i propuste nastale primenom informacija iz tekstova.